Природжений продавець – як ним стати?

Комусь робота в продажах здається легкою, а комусь навпаки. Зрештою, мова йде про продаж продукту клієнту, а для цього потрібні відповідні навички. Можливо, не всі мають схильність до ефективних продажів. Чи це так? Чи справді хтось народжується продавцем, а хтось ніяк не зможе проявити себе у цій професії?

Продавець … професія для кожного?

Відомий вислів говорить, що ніхто не народжується продавцем, хоча, здавалося б, одні риси характеру бажаніші за інші. Дійсно, харизматичній, спритній і впевненій у собі людині це буде легше, але професія продавця, як і будь-яка інша, базується на набутому досвіді.

То чи може сором’язлива людина стати хорошим продавцем? Звичайно, хоча умовою тут є подолання своїх слабкостей і звикання до контакту з іншими людьми, а також ситуацій, в яких дана людина почувається менш впевнено. Головне тут – цілеспрямованість і бажання розвиватися. Також варто пам’ятати, що менш успішні люди часто є чудовими слухачами, які також можуть створити атмосферу довіри. Це, своєю чергою, дозволяє їм налагоджувати відносини з клієнтами та досягати хороших результатів.

Тож як відповісти на питання, чи професія продавця для кожного? Часто неможливо сказати, хто буде ефективним, а хто ні. Але, безумовно, того, хто хоче проявити себе в цій професії, має відрізняти прагнення до роботи та бажання розвиватися. Варто пам’ятати, що бути хорошим продавцем – це не вроджений талант, а певні звички та, звичайно, знання. Все це можна практикувати. Тому продавцем може стати кожен, хто має відповідну мотивацію та бажання вчитися, а також прагнення у створенні власної партнерської мережі.

Харизма чи практика?

Хороший продавець – хто він? Що повинно виділятися? Ми вже знаємо, що продавцем не обов’язково народжуватися. Це скоріше питання навчання та постійного розвитку, і, перш за все, бажання діяти. Розмірковуючи про те, якими навичками повинен володіти продавець, можна поглянути на це питання з двох сторін. Перший — це погляд клієнта — чого він очікує від продавця?

  • Відмінне знання продукції компанії та ринку,
  • високий рівень комунікативних навичок,
  • здібності до розв’язання проблем,
  • здатність розпізнавати та задовольняти потреби клієнтів,
  • точність,
  • можливості забезпечити швидку доставлення товару.

Менеджери бачать речі дещо інакше. На їхню думку, факторами успіху в продажах є:

  • вміння слухати,
  • вміння закривати угоду до кінця
  • вміння адаптувати стиль продажу до ситуації,
  • наполегливість, виконання завдань,
  • організаційні вміння,
  • вербальні навички спілкування,
  • вміння спілкуватися з людьми на різних рівнях організації,
  • навички планування та управління часом.

Більшість вищезазначених особливостей стосується основної підготовки до ролі продавця або навичок, які можна відпрацювати та набути з досвідом. Чи вони важливіші за харизму? З точки зору клієнта, безумовно, важливіше знання про продукт, компанію та вміння порадити в конкретній ситуації. Харизма буде великою перевагою – впевненому в собі продавцеві буде легше налагодити контакт з незнайомою людиною і переконати її купити даний товар. Але найголовніше – знання та належна підготовка до завдання.

Перші кроки

Продавець – це професія, яка вимагає відповідних знань і навичок. Щоб стати ним, ви можете пройти курс – тут гарною ідеєю може бути онлайн-навчання та навчання, доступне на освітній платформі.

Навчаючись самостійно чи онлайн, варто звернути увагу на такі моменти, як:

  • процес купівлі з боку клієнта та процес продажу з боку продавця,
  • споживач, тобто визначення цільової групи, визначення характеристик особи, яка є клієнтом для даного типу продукту,
  • залучення нових клієнтів,
  • унікальна комерційна цінність – віра в те, що продукт або послуга високої якості, іншими словами, віра в те, що продається,
  • ділові переговори, контакти з клієнтами,
  • дослідження потреб клієнтів,
  • робота з запереченнями клієнтів,
  • закриття продажу,
  • побудова відносин з клієнтом.

Перші кроки в професії продавця також можна зробити безпосередньо на роботі. Досвід, отриманий на практиці, надзвичайно цінний. Однак варто пам’ятати, що початок може бути стресовим, особливо для менш впевнених людей. Робота продавцем – це чудовий спосіб подолати власну слабкість та розвинути вміння налагоджувати контакти з людьми.

Навчання, навчання, навчання

Кар’єра в продажах, як і в будь-якій іншій галузі, – це можливість для постійного розвитку. Щоб досягти успіху на цій посаді та не відчувати нудьги, варто зосередитися на розвитку знань та компетенцій – не тільки в робочий час. Ідеальним способом розвитку є участь у курсах, які дозволяють вам вивчити нові методи продажу, інноваційні інструменти, тенденції ринку, продукти, послуги чи послуги для клієнта. Такі курси можна знайти на навчальних платформах. Вам не обов’язково виходити з дому, щоб навчитися. Ви можете пристосувати навчальні години до своєї професійної діяльності та увімкнути курс на онлайн-платформі, коли це найкращий час. Сьогодні це найзручніший спосіб навчання, який має масу переваг

Мій перший клієнт

Ключ до залучення клієнта та розвитку вашого партнерського маркетингу – професіоналізм. Кожен клієнт любить відчувати себе особливим, знати, що він важливий для компанії. Тож варто переконатися, що це так – або створити таке враження. Індивідуальний підхід до клієнта та врахування його потреб та очікувань змусить таку людину залишитися надовго. Щоб зберегти інтерес клієнта, варто робити ставку на частий і прямий контакт.

Цікавою технікою є крос-продаж. Він полягає в тому, щоб запропонувати інший продукт, який йому підійде. Клієнт повинен думати, що товар може бути йому корисний. Прикладом може бути взуття, а як додатковий продукт – спрей або крем для взуття. Це хороший спосіб залучити клієнта, збільшити продажі та перетворити одноразового клієнта на постійного.

Важливо, що в кожній ситуації варто зосереджуватися на потребах клієнта, використовувати позитивні фрази, бути оптимістом і, перш за все, співпрацювати з клієнтом. Людина, яка відчуває, що до її очікувань прислухаються, з більшою ймовірністю повернеться та залучить більше клієнтів через маркетинг із вуст в уста, тобто, рекомендуючи друзям.

Хоча може здатися, що ви народжені хорошим продавцем, це не так. У цій професії важливі навички, яким можна навчитися – навіть сором’язлива людина добре впорається з цією роллю, якщо її відрізняє цілеспрямованість і висока мотивація. Також варто продовжувати навчатися та розвиватися, щоб стати кращим та ефективнішим продавцем.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *