Тренінг – як до нього підготуватися

З одного боку, проведення презентацій чи тренінгів здається простим, а з іншого – не зовсім. Це не просто переказ певного вмісту. Також важливо залучити слухача та зацікавити його темою. Як підготуватися до проведення тренінгу і що робити, щоб позбутися стресу перед публічним виступом?

Ключові компетенції

Багато хто вважає, що проведення навчання дуже просто. Все, що вам потрібно зробити, це вийти в центр кімнати та донести вміст до слухачів. Проте, це завдання не таке вже й просте. Привернення і, перш за все, підтримання уваги та інтересу одержувача вимагає гарної підготовки та використання відповідних прийомів. Так чи всі можуть проводити тренінги з однаковим успіхом?

Тренера повинні відрізняти відповідні риси. Найважливішими, звичайно, є компетенції з предмета навчання. Основою є хороша предметна підготовка – без неї важко передавати знання іншим. Не обов’язково бути експертом – хіба що навчання проводиться на професійному рівні. Однак потрібно добре вивчити тему, щоб зрозуміти, про що йдеться.

Хороший тренер не тільки знає, що говорить, але й піклується про те, як він говорить.

Тому важливо:

  • правильна дикція,
  • мовна компетентність, правильне висловлювання, уникнення мовних помилок,
  • вміння підбирати слова до ситуації,
  • підтримувати належний темп мови,
  • підтримання зорового контакту з аудиторією,
  • вміння викликати їхню цікавість.

Як бачите, правильна підготовка до тренінгу полягає не лише у вивченні розглянутих тем, а також у правильній самопрезентації. Усе це вплине на залучення аудиторії та, зрештою, на те, чи буде ваша презентація успішною. Хороша новина полягає в тому, що багато з цих компетенцій можна отримати шляхом самопідготовки та навчання. Це трохи схоже на партнерську мережу, яку ми можемо побудувати самі завдяки праці та наполегливості.

Харизма чи підготовка?

Тренінг – це час, коли викладач надає слухачам знання з певної теми. Здавалося б, суть тут — предметна підготовка і добре знання обговорюваних питань. З іншого боку, навіть добре спланована презентація не матиме успіху, якщо доповідач не зможе зацікавити слухачів тим, що він хоче до них донести. Тому відповідь на питання, що важливіше харизма чи підготовка, не така однозначна.

Харизма – це набір рис, які виділяють людину серед інших. Завдяки харизмі така людина привертає увагу і здатна спонукати інших слідувати за нею. Він також знає, як заінтригувати слухача  історією, яку розповідає. Розмірковуючи про сутність харизми в проведенні тренінгу, варто усвідомлювати, що фахівець у тій чи іншій галузі, попри великі знання, не завжди може належним чином їх передати. Також може виникнути стрес, та й багато людей бояться публічних виступів, навіть якщо місцем проведення є навчальна онлайн-платформа.

З іншого боку, готуючись до тренінгу, ви також можете спланувати свій виступ таким чином, щоб він зацікавив аудиторію. Харизма для цього не потрібна, адже багато чому можна навчитися. Принципи хороших презентацій включають:

  • збереження відкритої пози тіла,
  • підтримання зорового контакту з аудиторією,
  • залучення слухачів, наприклад, ставлячи запитання,
  • утримання уваги аудиторії, наприклад, розповідаючи анекдоти, історії, пов’язані з представленою темою, жарти,
  • дбати про контрольований, але не монотонний тон голосу,
  • сигналізація слухачам етапу виступу, позначення переходу до наступних пунктів програми.

Неважливо, чи буде це навчання через інтернет, освітню онлайн-платформу чи виступ перед реальною аудиторією в залі. Ви завжди повинні пам’ятати про те, щоб зацікавити аудиторію та передати знання найкращим способом. Це можна використовувати в класичному, інтернет та партнерському маркетингу.

План дій

Запорукою успіху тренінгу є не тільки цікава подача знань слухачам, а й правильна розробка плану презентації. Хаос, звичайно, не допоможе ні оратору, ні аудиторії. Отже, як створити хороший план?

Перш за все, слід пам’ятати, що добре складена, логічна і цілісна програма тренувань не тільки допомагає викладачу, але, перш за все, підтримує процес навчання. Коли кожна тема спирається на попередню, легше засвоювати інформацію, що, своєю чергою, підвищує мотивацію учасників і спонукає їх до активної участі. У разі хаотичної програми, в якій теми повторюватимуться і в якій відсутня логічна послідовність, навчання не буде ефективним. Навіть найкращий оратор не зможе повністю зацікавити аудиторію.

Створення програми найкраще почати з визначення мети тренінгу. Отже, ви повинні відповісти на запитання:

  • як тренінг має допомогти вашим слухачам,
  • які завдання, що виконуватимуть учасники варто вдосконалити.

Наступним кроком є ​​аналіз потреб у навчанні, тобто визначення того, які проблеми має вирішувати учасник і з якими проблемами він стикається. Зважаючи на це, зміст тренінгу можна краще узгодити з реальними потребами учасників.

Тепер, коли ви визначили проблему, настав час подумати, як її вирішити. Тут починається дослідницький етап, який включає пошук інформації з різних джерел. Цей етап не варто пропускати, навіть якщо ви експерт у певній галузі, тому що легко потрапити в пастку знань і пропустити теми, які важливі з точки зору людини з меншими знаннями та менш важливі для досвідченої людини.

Як систематизувати інформацію, зібрану під час дослідження? Методів багато. Один із найпростіших — записати питання на картках, а потім упорядкувати теми по черзі. На цьому етапі легко викинути непотрібні питання, а також змінити порядок програмних пунктів. Таким чином створюється готовий план, який потрібно лише переписати.

Я нудна?

Тренінг варто почати з привітання аудиторії, а потім сказати кілька слів про себе. Однак мова йде не про вихваляння чи розповідь історії свого життя, а про те, щоб запевнити аудиторію, що лекцію читає правильна, компетентна людина.

Варто також згадати про занепокоєння учасників, які, можливо, цікавляться, чого вони можуть навчитися з цього тренінгу. Таким чином лідер показує, що він відкритий до сумнівів слухачів, поважає їхні знання та досвід.

Важливо на початку кожного виступу визначити мету тренінгу та представити його програму. Проте прочитати пункти з плану недостатньо. Варто зробити його цікавішим, щоб заінтригувати аудиторію. Ви можете знайти цікаві факти в певній галузі.

Як перевірити, чи зацікавлені учасники лекцією? Краще уважно стежити за невербальним мовленням. Є багато сигналів, що вказують на зміну інтенсивності уваги учасників, зокрема:

  • позіхання,
  • підтримка голови,
  • відсутність зорового контакту,
  • недостатня активність аудиторії – відсутність запитань та обговорень
  • погляди у вікно

Щоб розбити нудьгу учасників, варто зробити щось, що порушить їх рутину – те, чого вони не очікують. Ви можете поглянути на тему під іншим кутом, ніж зазвичай, використовуючи невідомі факти, незвичайні ілюстрації або навіть рольові ігри, якщо тема це дозволяє. Також варто проводити паралелі та посилатися на реалії, які добре знають ваші слухачі.

Варто звернути увагу і на питання мови. Щоб зацікавити слухачів, краще уникати довгих речень і пасивного стану, використовуючи натомість енергійні дієслова. Не підійдуть і складні слова або вирази так звані «лити воду», наприклад, «в цю хвилину» замість «зараз».

Всі зрозуміли?

Наприкінці лекції варто перевірити, чи учасники чогось із неї навчилися для себе. Звичайно, важливо заохочувати аудиторію ставити запитання. Також варто запитати у слухачів, що для них було найцікавішим, що їм найбільше сподобалося під час навчання. Якщо місцем тренінгу є онлайн-платформа, варто надіслати оцінювальне опитування, в якому вони дадуть відповідь на питання про якість тренінгу, чи було воно для них цінним і чого вони їх навчили.

Навчання може здатися простим, але це не просто читання презентації з аркуша паперу чи слайдів. Хитрість полягає в тому, щоб зацікавити учасників і підготувати презентацію таким чином, щоб її зміст допомагав реципієнтам розв’язувати їхні проблеми. Хороша новина полягає в тому, що ви можете навчитися проводити навчання, і кожна наступна презентація неодмінно буде ставати все краще і краще. Ви також можете поділитися своїми знаннями, досвідом і винахідливістю через партнерські платформи. Співпраця з ClickHub – це можливість використати власні навички та отримати нові.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *